Calçots

29.12.11 10:16:08

Calçots je španielsky výraz pre niekoľko druhov zelených cibuliek, z nich sa pripravujú tradičné regionálne špeciality. V porovnaní s našou slovenskou cibuľou sú asi dvakrát menšie. Tradične sa cibuľky pripravujú vo vonkajšej trúbe, servírujú sa s omáčkou Romesco a zapíjajú sa červeným vínom. Na grile sa po príprave cibuliek opekajú kúsky mäsa a chlieb a pridávajú sa k pokrmu. Španielsky hovoriace krajiny si cibuľky natoľko obľúbili, že usporadúvajú na prelome marca a marca gastronomické festivaly nazývané Calçotada, kde sa ľudia stretávajú a spoločne chystajú calçots na slávnostiach pod šírym nebom.

Calçots sa pestujú v Španielsku a na Kanárskych ostrovoch, ale len tie katalánske získali ochrannú známku od Európskej únie a patrí medzi špeciálny tovar na trhu.

Posledné zaujímavosti...

23.02.2012 Kvetinový festival
29.12.2011 Calçots
11.02.2011 Teatro Cuyás

Naposledy v diskussi...

15.04.2012 Dovolenka na Kanárskych ostrovoch
19.12.2011 bellavista
23.07.2011 El Hierro
22.07.2011 so stravou/bez stravy

Posledná fotografia...

Gran Canaria
Lanzarote
Tenerife
nad hladinou
rozhľad