Kanárske ostrovy - Stravovanie

(pages) > > > Stravovanie

Kanárske ostrovy sú preslávené nielen slnečným počasím, príjemným kúpaním a rozmanitou prírodou, ale tiež výbornou kuchyňou.

Reštaurácií je na ostrovoch veľa a ponúkajú ako miestne špeciality, tak aj jedlá takmer zo všetkých kútov sveta. Často môžete naraziť na kuchyňu taliansku, francúzsku alebo orientálnu. Samozrejme tu nájdete tiež mnoho fast foodov, ako napríklad obľúbený Mc Donald´s.

Ak si chcete vychutnať kanársku kuchyňu, doporučujeme vydať sa do vnútrozemia, kde nájdete autentické kanárske podniky (tipíco). Pokiaľ máte radi plody mora, pochutnáte si v tzv. „marisquería“. Ceny v reštauráciách sú veľmi odlišné, dobre sa najete za 5 Euro, niekedy vás jedlo v reštaurácii môže stáť  40 Eur, aj viac. V lepších reštauráciách môžete bežne platiť kreditnou kartou, vždy je ale lepšie opýtať sa čašníka vopred. Sprepitné nebýva v cene zahrnuté a pokiaľ ste boli spokojní, dajte čašníkovi obvyklých desať percent naviac. Na pobreží je mnoho barov, kde sa môžete pomerne lacno a dobre občerstviť, či už nejakou dobrotou alebo veľmi obľúbenou Sangriou. Lacný a výdatný obed si môžete dať ak využijete časté ponuky menu el día, ktoré zahrňuje predjedlo, hlavné  jedlo, dezert a niekedy aj nápoje.

Obecne sa dá povedať, že miestna kuchyňa je podobná stredomorskej a je považovaná za veľmi zdravú. Charakteristickými znakmi miestnej kuchyne je cesnak, kvalitný olivový olej, čerstvá zelenina, syry a strukoviny. Nesmieme  nespomenúť ryby, ktoré sú bežnou súčasťou jedálnička. Z ostatného mäsa sa dosť využíva kozie a jahňacie, v poslednej dobe je stále obľúbenejšie mäso hovädzie.

Pokiaľ budete ochutnávať miestne špeciality, máte takmer istotu, že sa stretnete s omáčkou mojo, ktorá môže mať rôzne farby a chute. Hlavnými ingredienciami je cesnak, olej, ocot a ďalej sa pridáva napr. syr, mandle či avokádo. Najčastejšie sa omáčka podáva k „papas arrugadas“, zemiakom so slanou šupkou.

Za národný pokrm je na „Kanároch“ väčšinou považovaný marinovaný králik, ktorý sa pripravuje dusením, v záverečnej fáze úpravy pokrmu sa zaleje vínom. Podáva sa so zemiakmi varenými v morskej vode. Medzi ďaľšie špeciality patrí bezmäsitá ropa vieja, teda opečené zemiaky s paradajkami a cibuľou. Obľúbená je rybacia polievka so šafránom sopa de pescado podávaná s čerstvým pečivom.

Rovnako, ako sa jednotlivé ostrovy od seba odlišujú klímou a krajinou, odlišujú sa aj variáciami miestnych špecialít. Na Grand Canarii, Lanzarote, Fuerteventure, alebo Tenerife, La Gomere, La Palme, či ostrove El Hierro, proste na celých Kanárskych ostrovoch, vždy nájdete recept typický pre každý z ostrovov.

Rovnako ako v iných južných krajinách sa aj tu doba podávania jedla oproti našej trochu líši. Obed sa  konzumuje medzi 14 a 15 hod., tiež večere sa  servírujú neskôr. Večer si môžete zájsť do krčmy (cervecería) alebo v bare ochutnať, v celom Španielsku obľúbené, tapas.

Posledné zaujímavosti...

23.02.2012 Kvetinový festival
29.12.2011 Calçots
11.02.2011 Teatro Cuyás

Naposledy v diskussi...

15.04.2012 Dovolenka na Kanárskych ostrovoch
19.12.2011 bellavista
23.07.2011 El Hierro
22.07.2011 so stravou/bez stravy

Posledná fotografia...

Gran Canaria
Lanzarote
Tenerife
nad hladinou
rozhľad